Tuesday, July 19, 2011

Simptom & Tanda-tanda resdung

SIMPTOM

- Resdung adalah penyakit yang merbahaya di mana ia mempunyai takrifan yang berbeza untuk istilah-istilah tertentu.

- Istilah Perubatan Tradisional – Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.

- Istilah Saintifik – Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.

TANDA2 RESDUNG
- Masalah gatal di sekitar hidung apabila mengambil makanan seperti makanan laut, daging lembu atau daging ayam.
- Kerap bersin apabila bangun pagi.
- Ada resdung yang menyebabkan jerawat di muka, jerawat ini akan bertambah besar dan merebak hingga mengeluarkan nanah dan menimbulkan bau Yg kurang selesa.
- Punca kehilangan deria bau dan deria rasa.
- Kalimumur yg Banyak.
- Keluar kahak kekuningan.

Okey dah baca saja nak kongsi ngan korang....Aku pernah dengar org ckap semua org mesti ada resdung cuma kuat dengan x je.....macam aku tanda2 yg aku ada hidung dan mata gatal, jerawat naik,kalimumur...dulu kerap gak bersin waktu pagi dan bila kena habuk skrg dah kurang skit jerawat nanah ngan besar2 lak naik...aduh!!!hbis la muka ku :(Semua maklumat aku dapat dari http://health.groups.yahoo.com/group/biovco/message/891

No comments:

NuRAin PuNYa